- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Dođoh, videh, pobedih

Na Evropskim igrama mladih u Rimu, održanim od 30. septembra do 05. oktobra 2006. godine u organizaciji Speciajlne Olimpijade Italije, članovi reprezentacije, u kojoj je nastupilo 13 mladih Pančevaca, sportista Kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama “Kliker”, osvojili su dve zlatne medalje, u fudbalu i plivanju.

Ovo je bilo najveće takmičenje u Evropi, u ovoj godini, za osobe sa posebnim potrebama i na njemu je nastupilo preko 2.000 sportista iz 59 zemalja. Ekipu, koja je poslednji put nastupala kao reprezentacija Srbije i Crne Gore činila je delegacija od 37 sportista i trenera. Naš grad dao je 11 reprezentativaca za fudbalsku ekipu i dvoje plivača.

Fudbaleri su, nakon teških kvalifikacija, svrstani u najjaču grupu. Ekipu su činili dečaci sa posebnim potrebama, a ravnopravni asistenti u igri su im bili drugovi iz redovnih škola. Osmomesečne pripreme i druženje van terena dali su rezultat, pa je ekipa besprekorno funkcionisala u takmičarskom delu i osvojila zlatnu medalju. Članovi ekipe i njihov trener, profesor Miodrag Maksimović, pobrali su simpatije svih prisutnih na takmičenju i dobili komplimente da je proces spajanja dece sa posebnim potrebama i njihovih drugara, uz pomoć sporta, najbolje urađen u Evropi. Članovi ove sjajne ekipe su: Đorđievski Milan, Petković Milan, Petković Marko, Radojković Ljubomir, Stajčić Željko, Petrović Đoka, Urkom Dejan, Jakovlevski Damir, Dumitru Vasa, Jakimovski Miroslav i Radu Dejan.

Puno su vežbali i plivači,u društvu svog trenera Gordane Krstić, pa su u finalima na 25m prsno osvojili, Jelena Obradović 7. mesto, a Slobodan Mihajlović zlatnu medalju. Najveći uspeh ove ekspedicije predstavlja 10 dana provedenih u Italiji, upoznavanje nove sredine i običaja, druženje sa vršnjacima i prilika da se pokažu sopstvene sposobnosti u ravnopravnoj konkurenciji.

Zbog velikog uspeha, kompletna delegacija biće primljena u Vladi Republike Srbije, a potom i u Ministarstvu prosvete i sporta u Beogradu. Za očekivati je da će mlade Pančevce, osvajače zlatnih medalja, primiti i predstavnici Opštine Pančevo.