- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Duplo brži ADSL

Od prvog septembra Telekom Srbija je povećao brzine downloada u svojim ADS paketima za duplo, a cene pretplate su ostale iste. Tako oni koji su imali vezu od 256/64 kb/s sada imaju 512/64 kb/s. Takodje ukinuli su plaćanje za zasnivanje pretplatničkog odnosa, što znači da dobijate ADSL modem na korišćenje potpuno besplatno. Sve što trebate da platite je mesečna pretplata. Dakle za paket od 512/64 kb/s to bi bilo oko 1.500,00 din mesečno sa pdv-om.

Naknada u visini od 10.500,00 din bez pdv-a za otvaranje naloga plaća se samo ako želite statičnu IP adresu, a to većini običnih korisnika nije potrebno tako da će ovaj izdatak morati da plate samo oni koji ne mogu bez statične IP adrese. Jedina mana ovog povećanja je jako mala brzina uploada, ako ste čovek koji ima potrebu da šalje veliku količinu podataka putem Interneta namučićete se propisno. Čak i najveća upload brzina od 192 kb/s je mizerna za upload nekog većeg fajla. Ali opet to će smetati samo profesionalnim korisnicima jer prosečan kućni korisnik nema potrebu za velikim uploadom.

Iako su ove cene još uvek daleko od povoljnih raduje ipak kakav takav pomak ka boljem. Mora još mnogo toga da se uradi da bi se situacija drastičnije poboljšala. Pre svega za osetniji pad cena Telekom bi morao da snizi cene prema Internet provajderima ali sobzirom da imaju monopol na celo Srpsko tržište teško da će do toga u skorijoj budućnosti doći.