- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Rafinerija nafte Pančevo – uspešna prva polovina godine

Pančevačka Rafinerija nafte u prvoj polovini ove godine preradila je 1,36 miliona tona sirove nafte i 84.550 tona ostalih poluproizvoda. To je za 8,25% manje od planiranog ali i 3,19% više nego prošle godine u istom periodu. Firma je ostvarila dobit u tom periodu od 191,4 miliona dinara. Kako kažu iz rafinerije dobit je mogla biti i veća da poslovni prihodi nisu bili za 15,2% ispod očekivanih.

Poslovni prihod umanjen je zbog 8,25% manjeg obima uslužne prerade sirovina od planirane. Na pad poslovnog prihoda takodje je uticao i pad kursa američkog dolara, koji je u prvom delu godine vredeo 60,58 umesto očekivanih 64,7.

Rafinerija je u ovom periodu uložila u investicije 1,068 milijardi dinara. Preduzeće je najviše novca uložilo u projekte za zaštitu životne sredine, čak 846,5 miliona dinara, dok je ostatak sredstava potrošeno na osavremenjivanje procesnih postrojenja i obnavljanje nekoliko rafinerijskih kapaciteta.

Prosečna plata radnika u rafinineriji u prvoj polovini ove godine iznosila je 59.539 dinara. U tu prosečnu platu uračunati su regres, topli obrok i zarada za remontne radove.

Izvor vesti B92.