- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Opština Pančevo daje svoju zemlju u zakup poljoprivrednicima

Poljoprivredno zemljište koje je do sada bilo u državnom vlasništvu u katastarskoj opštini Pančevo ubuduće će moći da se uzme u zakup. Kako saznajemo izdavanje zemlje u zakup je privuklo veliko interesovanje poljoprivrednika. Danas je održana prva licitacija.

Kako predvidja godišnji plan opštine Pančevo za zaštitu i uredjenje poljuprivednog zemljišta do kraja godine trebalo bi da bude izdato 15.000 hektara zemlje, fizičkim i pravnim licima. Zakup će u startu koštati 8.000 dinara, a licitacioni pomak će biti petsto dinara. Dakle cena zakupa će najviše moći da se povećava za tu sumu(500din).

Na prvoj licitaciji biće ponudjeno više od 5.000 hektara poljuprivrednog zemljišta pančevačke opštine. Kako saznajemo do sada se prijavilo 386 zainteresovanih. Sudeći po prijavama Omoljica je ubudeljivo najpopularnije teren, za obradive parcele u tom selu prijavilo se već 87 zainteresovanih.

Učesnici na licitaciju su uplatili depozit u iznosu od 20% startne cene. Na taj način opština je ostvarila prihod od 80.000.000 dinara. Na licitaciji će se prvo ponuditi zemljište u Glogonju i Jabuci. Licitacije za ponudjeno zemljište će se odvijati svim radnim danima i trajaće do 21. septembra.

Izvor vesti Danas.