- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Akcija za zbrinjavanje narkomana u Pančevu

Akciju prikupljanja novca za kupovinu kuće ili salaša za smestaj i rehabilitaciju narkomana pokrenulo je udruženje „Majke za decu”, koje se bori protiv narkomanije u Pančevu. Tokom ranije organizovanih humanitarnih koncerata i sportskih takmičenja ostvarena je saradnja sa reto centrom „Avala” iz Hrvatske i drugim humanitarnim organizacijama koje se bave rešavanjem istog problema na sličan način.

Po ugledu na „Avalinu” ideju spomenuta kuća ili salaš biće utočište za 30 narkomana iz Pančeva i Južnog Banata. Prema rečima predsednice udruženja „Majke za decu”, Duške Ćirilov, narkomanima će tokom njihovog lečenja u periodu od 18 meseci pomagati bivši zavisnici. Stanari će se samo izdržavati pa će boravak u kući biti besplatan. Članovi udruženja tražiće od Opštine grada da, za ovaj projekat, obezbedi opremljenu kuću u nekom od okolnih sela, a koja bi bila u njenom vlasništvu.

U Pančevu nema nijedne zdravstvene ustanove koja bi narkomanima mogla da pruži zdravstvenu pomoć. Stopa umrlih od posledica uzimanja droga u ovom delu Vojvodine se povećava. Pančevačka policija je u ovoj godini podnela više od 50 krivičnih prijava za neovlašćenu proizvodnju, prodaju I posedovanje opojnih droga. Tokom akcija zaplenjivanja psihoaktivnih supstanci oduzeto je 90 grama heroina, 2,5 kilograma marihuana i nekoliko grama heroina, a registrovano je oko 1000 narkomana.

Da je narkomanija uzela maha u ovoj oblasti govore i osujećeni pokušaji da se zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Pančevu prokrijumčari droga u flaši od soka, šamponu za kosu, đonu patike i raznim namirnicama. A svima je dobro poznat i slučaj uzgajivača marihuane u dvorištu kuće nedaleko od centra grada.

Izvor informacija Blic.

I. P.