- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Izložba stripova u Pančevu

Večeras u 19h u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, otvoriće se izložba pod nazivom ‘Vek stripa u Srbiji‘. Na ovoj ekskluzivnoj izložbi originalnih crteža i izdanja, biće obuhvaćen period od prvih strip početaka(protostripovi u 19 veku) do moderne strip produkcije, čija se era traje od 1935. godine do današnjih dana.

Na izložbi će bi zastupljeni radovi gotovo svih značajnih, domaćih crtača kao i pregled fotografija, časopisne produkcije koje je tokom godina prikupljao Zdravko Zupan, istoričar stripa. Zupan ovu izložbu kreira kao produžetak i kompletiranje niza postavki koje su pratile razvitak i istoriju stripa kod nas, u okviru repertoara internacionalnog festivala autorskog stripa “GRRR!”, počev od 2002. godine do 2006. Internacionalni festival autorskog stripa “GRRR!” se već 5 godina održava u Pančevu, naišao je na odličnu reakciju kod nas, a i u inostranstvu.

Sobzirom na kvalitet i značaj izložbe, ona zaslužuje da bude trajno obeležena i povodom toga će biti objavljenja monografija ‘Strip u Srbiji’ u izdanju Kulturnog centra Pančevo. Monografija će imati skraćenu verziju na engleskom, a u njoj će pored toga biti sabrani tekstovi Zdravka Zupana posvećeni stripu i njegovoj istoriji na našim prostorima. Glavni koordinator ove izložbe je Saša Rakezić, poznat pod drugim imenom kao Aleksandar Zograf, koji je već 5 godina bio na funkciji umetničkog direktora Pančevačkog festivala autorskog stripa “GRRR!”.

Izvor informacija Danas.