- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Privatnici krše ugovore

Kako Savez samostalnih sindikata navodi, u našoj opštini je privatizovano 36, dok je u procesu privatizacije još dvadesetak društvenih preduzeća.

Problemi u privatizovanim preduzećima nastaju kada se novi vlasnici ne pridržavaju potpisanih ugovora. Tako su mnogi radnici ostali bez posla i bez plate, a mnoga preduzeća su pod stečajem.

Franjo Orešković, sekretar Saveza samostalnih sindikata opštine Pančevo, navodi da je samo mali broj preduzeća uspešno privatizovano, ali i da se pored toga, ne poštuju potpisani kolektivni ugovori. On je rekao i da su preduzeća uglavnom kupovali vlasnici kapitala sumnjivog porekla, kao što je slučaj sa Mlekarom.

U narednom periodu se očekuje i privatizacija Rafinerije nafte i Petrohemije, u kojima je zaposleno nekoliko hiljada naših sugradjana. Orešković navodi da je uz stimulativne otpreminine, iz Rafinerije otišlo 500 radnika, slično se dogodilo i u Petrohemiji. Medjutim, privatizacija ovih preduzeća je neizvesna, jer na državnom nivou još uvek ne postoji ideja kako da se taj postupak izvede.

Izvor informacija Danas.