- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Odluka o Petrohemiji i NIS do kraja godine

Tenzija oko privatizacije dva giganta Srpske privrede dostigla je vrhunac. Do kraja godine Vlada Srbije će doneti odluku o planu privatizacije Pančevačke Petrohemije i NIS-a. Božidar Djelić, potpredsednik Vlade, kaže:

“Sigurno se zna da će obe kompanije biti privatizovane istovremeno. Trenutno se razmatra da li će privatizacija biti manjinska ili većinska i da li će obe firme biti prodate istom kupcu ili različitim .”

Dosada su vodjene mnoge diskusije i došlo se do zajedničkog stava da je optimalno da postoji jedan strateški partner za obe kompanije, ali ipak nije isključeno da na kraju budu i dva.

Djelić je rekao da su radnici NIS-a pohlepni jer žele da kroz podelu akcija dobiju od 50 do 100 hiljada evra po radniku. On je dodao:

“Oni su uvek imali privilegovan položaj, plate veće od proseka i sigurna radna mesta, i sada najavljuju štrajk jer žele da dodju do tog iznosa kroz akcije. To ne dolazi u obzir i Vlada je solidarna oko toga.”

Osvrćući se na najavu štrajka radnika NIS-a za 21. decembar, potpredsednik Vlade je kazao da je Vlada pokazala na primeru štrajkova u obrazovanju i pravosudju da neće popustiti pritiscima.

Radnici NIS-a ne mogu biti izjednačeni sa ostalim gradjanima jer nisu bili u opasnosti da im firma propadne.

“Oni će dobiti četiri puta više od običnih gradjana ili oko 4 hiljade evra. Vladi se čini da je to razumna socijalna ravnoteža u društvu.”

,dodao je Djelić.

On je skrenuo pažnju i na činjenicu da će NIS i Pančevačka Rafinerija nafte sa privatizacijom doživeti najveći investicioni ciklus od svog nastajanja. To će radnicima ovih preduzeća doneti stabilna radna mesta kao i mogućnost da budu akcionari kompanija u kojima su zaposleni.

Radnici NIS-a od 21. decembra u štrajku

Sindikati NIS-a 21. decembra stupaju u štrajk koji će kako kažu trajati sve dok vlada ne izmeni model za podelu besplatnih akcija javnih preduzeća. Sindikati traže da se prilikom privatizacije NIS-a proda samo manjinski paket akcija kompanije.

Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a, izneo je procene da se NIS može približno prodati za 2,5 milijarde evre i zaključio da su nerealna očekivanja da će 15% prihoda od prodaje 6 javnih preduzeća biti dovoljno da 4 miliona gradjanja dobije po 1.000 evra.

Veljko Žunić, potpredsednik sindikalne organizacije NIS-a, rekao je da ministar Dinkić duguje izvinjenje radnicima NIS-a zato što je izjavio da su "pohlepni" ako stupe u štrajk zahtevajući 15% akcija, jer im 15% pripada po postojećem zakonu o privatizaciji.

Izvor informacija B92.