- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Predsednik opštine Pančevo traži informacije o privatizaciji NIS-a

Srdjan Miković, predsednik opštine Pančevo poslao je 31.12.2007. resornim ministarstvima i Vladi Srbije pismeni zahtev da mu dostave podatke o dugo najavljivanoj privatizaciji NIS-a i njenim mogućim uticajima na ekološku situaciju u gradu. U pismu Vladi, ministrarstvu energetike, zaštite životne sredine i ekonomije Miković je zahtevao informacije o tome da li će prilikom privatizacije i po njenom završetku biti ispoštovani ekološki propisi i najavljena modernizacija Naftne industrije Srbije kojom bi se smanjilo zagadjenje u Pančevu.

Predsednik opštine Pančevo je tražio i podatke o tome koliki će deo sredstava od privatizacije NIS-a pripasti Pančevu, uzimajući u obzir da se u našem gradu nalazi Rafinerija nafte koja je veliki zagadjivač, pa zbog zagadjenja opština izdvaja velika sredstva za zdravstvenu zaštitu gradjana. On je, takodje, postavio pitanje o izgradnji naftovoda koji je planirano da prolazi kroz Pančevo, a interesovao se i za sudbinu Petrohemije čija bi privatizacija trebalo da se odvija u sprezi sa privatizacijom NIS-a.

U svom zahtevu Miković je podsetio na obećanja iz Vlade da će lokalna samouprava imati predstavnike u Skupštini NIS-a, upravnim odborima tog preduzeća i Petrohemiji. Istakao je da bi opština morala da učestvuje u odlukama o privatizaciji ovih kompanija kao i u planovima za njihovu modernizaciju. Sredstva od privatizacije trebaju da idu tamo gde fabrike rade i gde zagadjuju okolinu, ko što je već u nekoliko navrata i obećavano iz Vlade, rekao je predsednik opštine Pančevo.

Izvor informacija Danas.