- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Vajfertova pivara propada

Vajfertova pivara ubrzano propada, a niko od nadležnih ništa ne preduzima kako bi se zaštitio ovaj najstariji industrijski spomenik na ovim prostorima. Pivara se smatra za prvi industrijski objekat osnovan na ovim prostorima. Počela je sa radom 22. maja daleke 1722. godine. Vajfertova pivara nije samo najstarija pivara na Balkanu, već je u godinama svog procvata imala i značajnu ulogu u kulturnom životu naše varoši, kao jedno od najpopularnijih okupljališta Pančevaca.

Već oronula i načeta zubom vremena, pivara je teško oštećena u požaru koji je zahvatio 6. aprila 2005. godine. Sobzirom da je deo koji je zahvatio požar služio kao skladište iverice i da sama zgrada ima dosta drvenih elemenata u svojoj konstrukciji, vatrogasci su jedva uspeli da se izbore sa vatrom i da spreče totalno uništenje ovog zdanja. Od tog požara, već treću godinu za redom zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu traži od Ministarstva kulture i opštine Pančevo milion i po dinara za lasersko snimanje izgorelog dela objekta i idejni projekat rekonstrukcije. Nažalost te stavke nema ni u budžetu opštine Pančevo za 2008. godinu.

Još 1948. godine pivara je proglašena za spomenik kulture, a status kulturnog dobra od velikog značaja dobija 1991. godine. Medjutim, kada je izgradjena nova pivara pre tridesetak godina, nije postignut dogovor šta će se sa zgradom od 14.000 m² uraditi, a niko nije bio spreman da uloži sredstva u zaštitu i očuvanje ovog industrijskog spomenika.

Opština je 1994. godine Vajfertovu pivaru dala u zakup firmi "Dajmond" koja se bavi obradom i sečenjem drveta. Direkcija za izgradnju i uredjenje Pančeva se godinama već sudi sa firmom "Dajmond" oko toga kolika su ulaganja u rekonstrukciju dela pivare koji koristi ta firma. Ugovor o zakupu je tako zamišljen da vlasnik "Dajmonda" ne plaća rentu u visini uloženih sredstava u održavanje dela koji koristi. Iz firme "Dajmond" tvrde da bi na osnovu ulaganja mogli besplatno da koriste prostor više od 30 godina, a u Direkciji misle tri puta manje.

Arhitekta Pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Jasmina Vujović, izradila je idejni projekat obnove i rekonstrukcije Vjafertove pivare, kojim je predvidjeno da se zdanje pretvori u neku vrstu kulturnog centra sa etnološkim odeljenjem. Medjutim konačnu odluku o projektu može da donese samo Stručno veće Zavoda, a ono do sada po ovom pitanju nije zasedalo. Kako kažu u zavodu, niko do sada nije pokrenuo zvanično pitanje rekonstrukcije pivare, a komoli ponudio sredstva za taj projekat. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da će opština Pančevo podneti zahtev za rekonstrukciju izgorelog dela pivare Nacionalnom investicionom programu. Da li će se neko od nadležnih konačno smilovati da se ovo "kulturno dobro od velikog značaja" počne tretirati kako dolikuje tako vrednim istorijskim spomenicima ili će Vajfertova pivara ostati da čeka neka srećnija vremena i ljude na vlasti sa više poštovanja prema istorijiskim i kulturnim vrednostima, ostaje nam da vidimo.

Izvor informacija Politika.