- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Grci budući vlasnici Staklare

Na trećem tenderu za prodaju industrije stakla Pančevo, tenderska komisija donela je odluku o započinjanju pregovora sa jedinim ponudjačem.

Jedini ponudjač za kupovinu 100% kapitala industrije stakla “Pančevo” u restrukturiranju je Grčka kompanija “Jiula glasvorks”, objavila je Agencija za privatizaciju.

Iz Agencije za privatizaciju je u nastavku saopšteno, da će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u predstojećem periodu oformiti Komisiju, koja će o prodaji “Staklare” pregovarati sa grčkom kompanijom “Jiula glasvorks”. Osim Grka, tendersku dokumentaciju su još otkupile i kompanije Brikel iz Bugarske i Trimo iz Slovenije, medjutim te firme nisu dale obavezujuću ponudu.

Posle dva neuspela, prvog oktobra prošle godine, raspisan je i treći tender za prodaju industrije stakla “Pančevo”. Iako je Pančevačka “Staklara” jedini proizvodjača ravnog stakla u Srbiji, prethodni tenderi za prodaju, organizovani 2003. i 2006. godine, propali su jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Pančevačka “Staklara” osim proizvodnje ravnog stakla, ima i kapacitete za proizvodnju kaljenog stakla za autoindustriju, zatim specijalnog stakla i medicinske amabalaže i livenog stakla. Kao povoljnost za potencijalne kupce, u prospektu kompanije se navodi da Industrija stakla “Pančevo” poseduje i sertifikat upravljanja kvalitetom ISO 9001:200, a objekti u vlasništvu fabrike imaju površinu od oko 150 hiljada m².