- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Pohapšeni čelnici firmi “Agroživ” i “Holding Juko”

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je danas izvršeno hapšenje petorice osumnjičenih, koji se terete da su zloupotrebama službenog položaja, nezakonitim privatizacijama i pranjem novca oštetili budžet Srbije za 18 miliona evra.

U saopštenju policije navodi se da su privedeni članovi kriminalne grupe: vlasnik Pančevačke kompanije “Agroživ” Miroslav Živanov(1951) iz Pančeva, generalni direktor kompanije “Agroživ” Zoran Prebiračević(1954) iz Vladimirovca, direktor preduzeća “Holding Juko” Milan Antić(1953) iz Jagodine, direktor firme “Juko trgovina” Šandor Juhas(1948) iz Novog Itebeja i bivši direktor “Juko klanice” Djura Budimir(1953) iz Banatskog Karadjordjeva.

Vlasnik “Agroživa” Miroslav Živanov i generalni direktor “Agroživa” Zoran Prebiračević terete se za nezakonite radnje u privatizacijama više od 30 preduzeća sa područja Srbije, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Direktor “Holding Juko” Milan Antić, direktor “Juko trgovina” Šandor Juhas i bivši direktor “Juko klanice” Djura Budimir pod istragom su zbog sumnje da su zloupotrebom ovlašćenja u privredi, kao direktori društvenih preduzeća, omogućili nezakonitu dobit Agroživu u iznosu od više od 4,5 milijardi dinara.

U saopštenju MUP-a piše:

“Živanov i Prebiračević su, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, zaključivali sa direktorima društvenih preduzeća ugovore koji su bili štetni po ta preduzeća.”

Kriminalna grupa je radila po sledećem principu:

“kupovinom udela u kompaniji Agroživ stvarane su velike obaveze plaćanja koje društvene firme nisu mogle da plate, a zatim je kompanija Agroživ na osnovu tog nepostojećeg duga u izvršnom postupku prisvajala celokupnu imovinu tih firmi.”

“Na osnovu nezakonitih privatizacija, kompanija Agroživ AD iz Pančeva u godišnjim finansijskim izveštajima za 2004, 2005, 2006. i 2007. godinu iskazala je ukupnu dobit u iznosu od 4,5 milijardi dinara (oko 54,2 miliona evra)”,

dodaje se u saopštenju.

Tim nezakonitim radnjama, stvorena je osnova za isplatu dividendi u iznosu od milijardu i po dinara, koje je kako je utvrdjeno, generalni direktor “Agroživa” Zoran Prebiračević nezakonito isplatio vlasniku “Agroživa” Miroslavu Živanovu, “čime je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja i krivično delo pranja novca”.

“Na ovaj način, osumnjičeni su oštetili budžet Republike Srbije za iznos od preko 18 miliona evra. Kriminalistička policija nastavlja rad na rasvetljavanju privatizacije i drugih preduzeća”,

navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vest su preneli RTS, Blic, Press Online i ostali mediji.