- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

U Debeljači proizvodnja vozila na električni pogon

Početkom aprila u Debeljači kraj Kovačice, pančevačko preduzeće "Globus auto" otvorilo je postrojenje za proizvodnju i sklapanje vozila na električni pogon. U novo izgradjenom pogonu montiraće se automobili na električni pogon, a delovi će biti nabavljani iz Kine. Stanko Kovačević, vlasnik preduzeća "Globus auto", kaže da će proizvodi biti namenjeni domaćem tržištu.

Ukupna vrednost ivesticija na projektu je 52 miliona dinara. Sredstva u iznosu od 24 miliona dinara obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i Izvršno veće Vojvodine. Dvadeset radnika je zaposleno, a plan je da ih iduće godine bude stotinu.

Poslovna saradnja je uspostavljena sa naučnim institutima iz Šangaja i Guangžua i sa pet Kineskih kompanija.

"Globus auto" je sklopio ugovor sa kineskim partnerima da u Srbiji počne montaža elektromobila. Delovi se uvoze iz Kine, a vozila se plasiraju na domaće tržište pod brendom "GA". Kada dobijemo neophodne ateste, bićemo u mogućnosti da izvozimo i u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma. Nakon sertifikacije po EU propisima, dobićemo mogućnost da izvozimo na tržište cele Evrope

- kaže direktor i vlasnik "Globus auta", Stanko Kovačević.

Planirano je da se do kraja godine u Debeljači proizvede oko 50 automobila i 500 skutera. Kako kažu u "Globus autu", radi se na razvoju sopstvenih modela, a jednog dana možda i sportskog vozila. U planu je takodje sklapanje i montaža elektro autobusa i mini&#45busa za gradski prevoz. Autobusi će razvijati maksimalnu brzinu od 85 km/h i u zavisnosti od snage baterija, radijus kretanja će im biti od 160 do 400 km.

Izvor informacija Biznis.