- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Zatvara se Pančevačka pivara

Spajanjem "Hajnekena" i "Efesa" u Srbiji, nastala je nova kompanija "Ujedinjene srpske pivare". Iz novonastale kompanije izdato je saopštenje da se Pančevačka pivara zatvara, a da se proizvodnja "Weifert" piva seli u Zajačarsku pivaru, koja je takodje u vlasništvu "Hajnekena".

Pančevo je na ovaj način ostalo bez najstarije pivare na Balkanu i bez prvog industrijskog pogona u gradskoj istoriji.

Počev od danas, bez posla je ostalo oko 120 radnika Pančevačke pivare. Njima će biti isplaćena otpremnina u iznosu od 330 evra po godini radnog staža, plus 30% po osnovi kolektivnog ugovora, rekao je Aleksandar Dostanić, predsednik sindikata. Kompanija "Hajneken" obećala je da će otpuštenim radnicima pomoći u potrazi za novim zaposlenjem.

Pivara u Pančevu osnovana je davne 1722. godine i najstarija je na Balkanu, njeno pivo “Weifert” poznato je u celom svetu. U procesu privatizacije 2003. godine, Pančevčka pivara je prodata turskom "Efes pilsenu".

Kako je saopšteno iz "Ujedinjene srpskih pivara", kao glavni razlog za ovako radikalan potez navodi se da je detaljnom ekonomskom analizom ustanovljeno da se dalje investiranje u Pančevačku pivaru ne isplati.