- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Benzen i sumpor u vazduhu

Kako javljaju novinska agencija Beta i B92, sinoc 14.11.2006. su se u Pancevu pojavile velike kolicine benzena i sumpora koje su bile iznad dozvoljene granice. Najveca zabelezena vrednost benzena u vazduhu je bila oko 125 mikrograma po litri vazduha, kako kaze gradonacelnik Panceva, dok je sumpora bilo oko 10 mikrograma po litri vazduha. Tako je u Pancevu bilo gotovo celog dana, medjutim, sirene za hemijsku opasnost su se oglasile tek u kasnijim vecernjim satima.

Podignuta je krivicna prijava protiv Petrohemije zbog ovog incidenta, ali ne bi trebalo i pre svega, ne bi smelo da se zavrsi samo na tome. Pancevci godinama podnose izuzetno visoke koncentracije opasnih hemijskih supstanci u vazduhu zbog cega je povecan rizik od bolesti i smrti. Ipak, niko vec godinama ne poduzima apsolutno nista povodom ovoga.

Kako je za B92 izjavila Ljiljana Stanojevic, pomocnik direktora za inspekcijske poslove Uprave za zastitu zivotne sredine, bice podnete prijave za privredni prestup i krivicne prijave, a bice poduzete i tehnicko tehnoloske mere kao i zaustavljanje rada postrojenja.

Tuzno je sto se tek nakon objavljivanja hemijske opasnosti krenulo u akciju protiv najvecih zagadjivaca grada Panceva. Neki spekulisu i da je vreme izbora pa sada svi zele da pomognu kako bi ispali veliki u ocima javnosti. Neki od nas, manje paranoicni, ipak se nadaju da ce se stvari resiti jer ovo ne utice samo na Pancevo, vec i na celu Srbiju.

Pun tekst o ovome mozete naci na sajtu B92.

J. V.