- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

“Tiromobil” – pomoć za efikasnu dijagnozu oboljenja tiroidne žlezde

Narednih mesec dana, u kombiju opremljenom za otkrivanje oboljenja tiroidne žlezde, nazvanom “Tiromobil”, besplatno će se testirati radnici fabrika širom Srbije. Projekat za otkrivanje oboljenja tiroidne žlezde do sada je uspešno realizovan u više od trideset zemalja. Projekat je je delo nemačke farmaceutske kuće “Merk”, Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa.

U Srbiji je projektom “Tiromobil” predvidjeno testiranje 800 radnika. Fabrike čiji će zaposleni biti obuhvaćeni testiranjem su: Petrohemija iz Pančeva, Tigar iz Pirota, Zvezda Helios iz Gornjeg Milanovaca, Novitet iz Novog Sada i Merima iz Kruševca.

Mr Sanja Desančić, koordinator kampanje, rekla je da su radnici fabrika u kojima je predvidjeno testiranje najugroženiji zbog direktnog izlaganja raznim toksičnim isparenjima, koja od svih ostalih spoljnih faktora najviše doprinose promenama tiroidne žlezde. Pregled traje 15 minuta i potpuno je bezbolan, dodala je ona.

Od opreme u “Tiromobilu” se nalazi ultrazvuk, koji služi za skeniranje cele štitne žlezde i precizno dijagnostikovanje eventualnih promene, a u kombiju se takodje vadi i krv, radi utvrdjivanja nivoa hormona.

Cilj ovog projekta je rano otkrivanja promena na štitnoj žlezdi, jer kao što je poznato, rano otkrivanja promena u znatnoj meri pomaže izlečenju. Incijatori projekta se takodje nadaju da će on doprineti podizanju svesti kod gradjana o važnosti redovnih zdravstvenih kontrola, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da su simptomi oboljenja tiroidne žlezde u početnoj fazi često neprimetni.