- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Produžen pritvor uhapšenim rukovodiocima “Agroživa”

Četvorici osumnjičenih u aferi "Agroživ" produžen je pritvor za još dva meseca, saopšteno je danas iz Vrhovnog suda Srbije.

U istrazi se tereti 17 osumnjičenih rukovodilaca raznih preduzeća da su u sardnji sa Agroživom počinili krivična dela pranja novca, oštećenje poverilaca i zloupotrebu ovlašćenja u privredi. Na taj način su pribavili protivzakonitu materijalnu korist veću od 18 miliona evra.

Razmatrajući predlog istražnog sudije, Vrhovni sud Srbije je produžio pritvor direktoru kompanije "Agoživ" Zoranu Prebiračeviću, osnivaču i sadašnjem suvlasniku preduzeća Miroslavu Živanovu i dvojici odgovornih rukovodilaca u kompanijama koja posluju u sistemu "Agroživa", Juhasu Šandoru i Milanu Antiću.

Vrhovni sud Srbije je svoju odluku obrazložio navodom da i dalje postoje opravdani razlozi za zadržavanje osumničenih u pritvoru zbog izuzetno teških okolnosti počinjenog krivičnog dela i zaprećene kazne od preko deset godina zatvora.

Prebiračević, Šandor i Antić osumnjičeni su da su omogućili da Miroslav Živanov i ostali suvlasnici kompanije "Agroživ" materijalnu korist u višemilionskom iznosu u vidu podignutih dividendi.

Miroslav Živanov je osumnjičen da je ostvario protivzakonitu imovinsku korist od 1,5 milijardi dinara, a da je dvadeset osoba navodio na izvršenje ukupno osamnaest krivičnih dela. Njegovim delovanjem imovina tri društvena preduzeća prešla je u svojinu preduzeća "Agroživ" čiji je Živanov većinski suvlasnik, kaže se u saopštenju VSS.

Živanov, Prebiračević, Antić, Juhas i Budimir uhapšeni su 31. marta, a zatim je u velikoj akciji MUP-a 24. aprila uhapšeno još 20 direktora raznih preduzeća koju su učestvovali u vršenju krivičnih za "Agroživ".