- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Gumarska industrija Pančevo ostala bez vlasnika

Gumarska industrija Pančevo (GIP) ostala je bez vlasnika jer je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa dosadašnjim vlasnikom Prvoslavom Drobnjakom, saopšteno je iz Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sekretar tog sindikata, Franjo Orešković izjavio je da je ugovor raskinut jer je novi vlasnik GIP-a nije ispoštovao ugovorom predvidjene obaveze, čak ni posle dva dodatna roka od ukupno tri meseca koje mu je agencija postavila da ih ispuni. Orešković je dodao da je od privatizacije Gumarske industrije Pančevo prošlo godinu dana i da Drobnjak nije ipunio ni jednu obavezu prema radnicima predvidjenu kupoprodajnim ugovorom, niti je pokrenuo proizvodnju.

Po oceni Oreškovića, odluka Agencije za privatizaciju je najbolje trenutno rešenje po fabriku i radnike. Novi vlasnik GIP-a nije utvrdio ni socijalni program iako je to jedna od obaveza na koju ga je obavezivao kupoprodajni ugovor. Prvoslav Drobnjak je postao vlasnik Gumarske industrije Pančevo kupivši je na aukciji kao jedini ponudjač i to po početnoj ceni od 2,5 miliona dinara.

Nezadovoljni radnici GIP-a počeli su 19. maja štrajk, tražeći od Agencije za privatizaciju da raskine kupoprodajni ugovor sa novim vlasnikom.

Agencija je Drobnjaku dvaput produžavala krajni rok da ispuni uslove iz ugovora, prvo na 60, a zatim i na 30 dana. U sredu je u Agenciji za privatizaciju doneta odluka da se ugovor raskine. Nakon poništavanja privatizacije, Akcijski fond Srbije postaviće privremenog zastupnika preduzeća koji će pripremiti firmu za postupak nove privatizacije ili za stečaj.