- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Platnene torbe umesto neuništivih plastičnih

Pored otvaranja tri rekonstruisane ulice na dan grada, u Pančevu je 8. novembra, bilo i ekoloških akcija. Naime, Unija srednjoškolskih učeničkih parlamenata Pančeva, zajedno sa SEC-om (Srednjoškolski ekološki centar), a pod pokroviteljstvom Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” i gradske vlade, organizovala je akciju deljenja platnenih „eko-torbi” građanima na dve lokacije u centru Pančeva. Prvi štand nalazio se na zelenoj pijaci, na kojem su građani, pored torbi dobijali i primerak oktobarskog broja prvog lokalnog magazin, **„Quick look”-a**, kao i aeroflajer.

Zanimljiv letak sadržajan je informacijama, a izradili su ga Omladinski motivacioni centar i Unija, pomoću sredstava iz gradskog budžeta. Flajer postavlja bitna pitanja: „Šta radi naš grad?” i „Šta znaš o vazduhu u Pančevu?”, i obaveštava o otrovnim jedinjenjima i njihovom destruktivnom uticaju na zdravlje ljudi. Na aeroflajeru nalazi se još i 7 izvoda iz pravilnika, koji govore o upotrebi sirena za opasnost od aerozagađenja, a na dnu letka štampano je uputstvo za transformisanje/savijanje vašeg letka u avion.

Predsednik Unije srednjoškolaca, Stefan Josimov izjavio je da je ovo prva u nizu akcija koju realizuju sa gradom Pančevom, kao i da je veoma zadovoljan odzivom građana, te njihovom spremnošću da se nešto u gradu promeni po pitanju ekologije. Aktivnost srednjoškolaca na zelenoj pijaci pratila je i gradonačelnica, Vesna Martinović, koja je zajedno sa Josimovim kupovala namirnice, pri tome koristeći eko-torbu.

Na štandu lociranom na Trgu kralja Petra 1. SEC i mladi parlamentarci, delili su građanima pored aeroflajera i anketu, delo učenika Tehničke škole „23. maj”, koja je sadržala pitanja iz oblasti poznavanja osnovnih ekoloških manira, odnosno prednosti platnenog u odnosu na plastični ceger. Aktivisti SEC-a izradili i postavili table sa porukama: ’’Ne bacaj smeće ovde raste cveće’’, ’’Ako je vašem psu hića ne svraćajte do parkića’’ i slične, po zelenim površinama u parku.

Srednjoškolci najavljuju da će zajedno sa gradonačelnicom posetiti ministra za ekologiju i prostorno planiranje, Olivera Dulića.