- Pančevo web portal - http://www.pancevo.co.rs -

Otvaranje izložbe – San Danila Kiša

Izložba fotografija "San Danila Kiša", Andreja Mirčeva, biće otvorena u utorak, 27. januara u 19.00h u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. Izložba će trajati od 27. januara do 13. februara.

Nastao kao pokušaj arheološke rekonstrukcije jednog sveta koji se urušio, projekat "San Danila Kiša" u ovoj fazi realizuje se kao izložba sastavljena od 20 crno-belih fotografija. Narativni okvir i veza s Kišovim delom, ustrojila je mogućnost otvorene semantičke kombinatorike unutar koje Kišov tekst (i dvadesetogodišnjica njegove smrti) služe kao palimpsest za fotografsko imaginiranje o iščezlom svetu srednje Evrope. Motiv koji je sve inicirao vezan je za hipotetski san što ga je Danilo Kiš nekada zaista i sanjao: forenzički san o sudbini svog oca Eduarda, nestalog 1944. u logoru.

Kao svojevrsni foto-performans izveden u prostoru napuštene jevrejske sinagoge/mrtvačnice u Osijeku, projekat je, istovremeno, i dokumentarno beleženje teritorija/vremena. Uz izložbu predviđena je i promocija foto-romana/knjige nastale u okviru projekta. Unutar metafizičkog strukturisanja korespondencija između fotografija i velikih arkana Tarota, u knjizi Kišov san biva insceniran kao involucijsko-evolucijski proces stvaranja sveta i njegove dezintegracije.