- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Moguće izmeštanje zatvora iz centra grada

Pančevo je jedan od retkih gradova u Srbiju u kome je zatvor smešten u najužem centru grada. Adresa Pančevačkog okružnog zatvora je Njegoševa br. 6. Njegoševa ulica je omiljeno mesto za šetnju, a u večernjim časovima za provod Pančevaca. Dakle zatvoru tu nije mesto ni pod tačkom razno. Izgradnja novog zatvora je trenutno u planovima, a kada se taj novi zatvor izgradi, postoji mogućnost da se zatvor, koji je izgrađen još u prvoj četvrtini devetnaestog veka za vreme vladavine Marije Terezije, trajno preseli iz Njegoševe ulice.

Sobzirom da se nalazi na tako prometnom mestu, mogućnost da bezbednost bude narušena je znatno veća nego da se zatvor nalazi van grada. Stoga je i osoblje zatvora uvek u povećanoj pripravnosti nego što bi to inače bio slučaj. Takođe pritvorenicima znatno otežava izdržavanje kazne buka noćnog života i muzika koja dopire iz kafića u Njegoševoj ulici, koja je poznata kao centar noćnog života u Pančevu, pogotovu u letnjim mesecima.

Kapacitet zatvora u Njegoševoj ulici je 80 kreveta, a trenutno se u njemu nalazi 224 lica na izdržavanju kazne. Porast osuđenih lica u poslednje 2 godine je veći od 30%, dakle broj osuđenika u Srbiji prevazilazi zatvorske kapacitete, pa se zato planira da se u Pančevu, Prokuplju i Padinskoj Skeli grade novi savremeni zatvori, znatno većih smeštajnih kapaciteta.

Pogledajte prilog RTV o mogućnosti izmeštanja zatvora iz centra Pančeva:

Postoje planovi da se iz Nacionalnog investicionog plana Pokrajine izdvoji 5 miliona evra za izgradnju modernog i funkcionalnog zatvora, čiji bi smeštajni kapacitet bio 500 osuđenika. Radovi na izgradnji novog zatvora bi trajali najmanje dve godine, a Pančevcima ostaje da se nadaju da će oni što pre početi, kako bi taj centarlni deo Njegoševe ulice što pre dobio neku lepšu i pre svega za građane korisniju namenu.