- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Festival tradicionalne muzike ETNO.COM 2009

U Pančevu će se 28. i 29. avgusta 2009. održati Festival tradicionalne muzike ETNO.COM 2009, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Otvaranje festivala je u 18:30h, 28. avgusta u Foajeu Kulturnog centra. Autor projekta je Selena Rakočević.

Tema sedmog ETHNO.COM festivala Žena u svetu etna. Žene u tradicionalnoj muzičkoj kulturi Srbije biće usmerena na razmatranje načina prezentovanja ženskog polnog identiteta u tradicionalnoj kulturi na ovim prostorima u muzičkim žanrovima nekadašnjeg i savremenog „etno sveta“. Poznato je da instrumentalna muzička praksa u patrijarhalnoj kulturi Balkana i Srbije nije bila svojstvena ženama, već su one mahom bile nosioci vokalnog muzičkog izraza.

Ova generalna podela je preneta i na savremeno izvođaštvo, jer su žene instrumentalni solisti zastupljene na world music sceni u veoma malom broju. Sa druge strane, načini prezentovanja ženskog polnog identiteta u izvođaštvu tradicionalne muzike mogu biti veoma raznovrsni: dok pojedine izvođačice zadržavaju tradicionalne koncepte ženske performativnosti, druge tragaju za originalnim načinima ispoljavanja ženskog scenskog identiteta.

Program festivala ETNO.COM 2009:

28.08. PETAK

18.30 h Otvaranje festivala

Foaje Kulturnog centra

19h Tribina Pevanje kao život i život kao pevanje. Žene u tradicionalnoj i savremenoj muzičkoj praksi Srbije

Foaje Kulturnog centra

21h Koncerti:

Plato ispred Kulturnog centra

29. 08. SUBOTA

19h Etnomuzikološko predavanje:

Foaje Kulturnog centra

21h Koncerti:

Plato ispred Kulturnog centra