- Pančevo web portal - https://www.pancevo.co.rs -

Petrohemija startuje proizvodnju

Pančevačka Petrohemija startovaće proizvodnju u četvrtak, 17. septembra, nakon tri meseca mirovanja, izjavio je danas generalni direktor ove fabrike Saša Pavlov. U intervjuu za agenicju Beta, Pavlov je najavio da prve količine sirovog benzina stižu u sredu, o tome su danas popodne potpisani ugovori sa Lukoilom i NIS-om.

"U narednom periodu planirano je da se sa ovim kompanijama potpišu ugovori o reprogramiranju duga koji iznosi oko 200 miliona evra", dodao je generalni direktor Petrohemije. Prema najavi Pavlova, fabrika će posle nakon starta početi da radi punim kapacitetom, jer je obezbeđena mesečna isporuka od 40.000 tona benzina, što je dovoljno za puno upošljavanje svih proizvodnih kapaciteta. Startovanju proizvodnje u Petrohemiji prisustvovaće predstavnici Vlade Srbije, saopštili su iz press službe direktora fabrike.

Petrohemija je zaustavila proizvodnju krajem juna zbog ogromnog duga za sirovi benzin(koji je primarna proizvodna sirovina u Petrohemiji) prema dobavljačima, koji je narastao na 200 miliona evra. Kako prenosi agencija Beta, krajem prošlog meseca iz fabrike je uz socijalni program otišlo više od 500 radnika. To je bio jedan od uslova Vlade Srbije za davanje kreditnih garancija za ponovno pokretanje proizvodnje. Vlada je Petrohemiji kao pomoć obezbedila pozajmicu od oko milijardu dinara, od čega je 760 miliona dinara namanjeno za pokretanje proizvodnje i socijalni program za odlazak 540 radnika.