Pančevo postalo centar za istočnu Evropu u oblasti forenzike

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Održana letnja škola forenzičke lingvistike. Doprinos reformi pravosudnog sistema.

Studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji nastavu slušaju u pančevačkom departmanu ove ustanove, kao i ostali zainteresovani građani, imali su priliku da od 9. do 12. jula u prostorijama ovog univerziteta pohađaju letnju školu forenzičke lingvistike.

Zahvaljujući saradnji s Institutom za forenzičku lingvistiku iz Velike Britanije, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru okupio je ugledne lingvističare iz Srbije i Velike Britanije koji su polaznicima škole, uglavnom studentima i profesorima lingvistike, filologije i prava, preneli dragocena saznanja o primeni forenzičke lingvistike u sudskim postupcima.

Predavači iz Velike Britanije prof. dr John Olsson, forenzički lingvista i direktor Instituta za forenzičku lingvistiku, prof. dr Kate Storey-Whyte, forenzički fonetičar i direktor laboratorije „Audiolex”, kao i njihove kolege iz Srbije prof. dr Vesna Polovina, šef katedre za lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Zorka Kašić, fonetičar s Fakulteta za rehabilitaciju i edukaciju Univerziteta u Beogradu, i Lidija Nikolić, koja se bavi forenzičkom lingvistikom na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, govorili su o različitim temama u vezi s ovom oblašću.

Kao što su: tipovi glasova, analiza pretnji, teškoće poređenja telefonskih snimaka sa snimcima razgovora u pretkrivičnom i istražnom postupku, oproštajne poruke u slučajevima samoubistava, osnovni akustički problemi u forenzičkoj lingvistici i slično.

Kako ističu u pančevačkom departmanu novopazarskog Univerziteta, ova škola imala je cilj da doprinese reformi pravosudnog sistema u Srbiji, integrisanju u evropski sistem i unapređivanju demokratije.

Vest napisao i poslao: Željko

Napisano u kategoriji Gradske vesti | Autor M. S. dana 31.7.2007 u 9:05h

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar