Ukradena nafta iz naftovoda u vrednosti pola miliona evra

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Osteceni naftovodCurenje nafte koje je pre tri dana otkriveno na naftovodu Novi Sad-Pančevo u blizini sela Jabuka kod Pančeva nije ekološki incident kako se u početku mislilo, već je, sudeći po dokazima, dugotrajna, organizovana kradja.

Za sada neindetifikovani počinioci probušili su naftovod Novi Sad-Pančevo u okolini sela Jabuka i iz njega, prema prvim procenama, ukrali naftu čija vrednost prelazi pola miliona evra! Javno preduzeće "Transnafta" otkrilo je da postoji bušotina na nafotovodu u petak uveče prilikom zamene sigurnosnih ventila.

Naftovod je probušen na profesionalan način, u njivi u kojoj je posejan kukuruz. Rupa u zemlji do cevi naftovoda je bila prečnika jedva preko pola metra, što pokazuje da je počinilac tačno znao kuda nafotovod prolazi. I rupa probušena na cevi naftovoda je bila mala, što pokazuje da je to delo profesionalaca, jer i najmanja varnica prilikom bušenja može da izazove eksploziju. Na cev je bila montirana neka vrsta ventila koju su lopovi postavili. Ako su tačne prve procene da je iz nafotovoda ukradeno 900.000 litara nafte, tako nešto nije moglo da se uradi na brzinu. Dakle u pitanju je dobro organizovana i postepeno izvedena kradja.

Otklonjen “kvar” na naftovodu

Radnici preduzeća "Transnafta" sanirali su u subotu "kvar" na naftovodu Novi Sad-Pančevo u blizini sela Jabuka, tako da rafinerija može može da nastavi sa radom bez prekida. Iz preduzeća "Transnafta" izjavili su da je rano govoriti o šteti pričinjenoj zemljištu, kao i da će procenu uraditi osiguravajuće kompanije.

Izvor informacija Press.

Napisano u kategoriji Hronika | Autor M. S. dana 15.9.2008 u 3:53h Ključne reči: l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar