Koncert Carlos Buono & Beltango quinteto

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Carlos Buono & Beltango quintetoKoncert Carlos Buono – bandoneon (Argentina) & Beltango quinteto održaće se u subotu, 21. februara u 19.00h u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Program:

  1. Matos Rodriguez – LA CUMPARSITA
  2. Rosendo Mendizábal – EL ETRERRIANO
  3. Eduardo Arolas – LA CACHILA
  4. Pedro Mafia – VENTARON
  5. Mariano Mores – TANGUERA
  6. Osvaldo Pugliese – ARRABAL
  7. Edgardo Donato – EL HURACAN
  8. Carlos Buono – ANGELO
  9. Astor Piazzolla – OBLIVION
  10. Carlos Buono – CUANDO ME VISTO DE NEGRO
  11. Astor Piazzolla – DUO DE AMOR
  12. Astor Piazzolla – LO QUE VENDRA
  13. Astor Piazzolla – SOLEDAD
  14. Aleksandar Nikolić – BALKANGO
  15. Carlos Buono – RETRATO DE NANA
  16. Astor Piazzolla – LIBERTANGO

  1. Carlos Buono (bandoneon) – Argentina
  2. Beltango Quinteto – Srbija
  3. Aleksandar Nikolić (bandoneon)
  4. Jovan Bogosavljević (violina)
  5. Biljana Gorunović (klavir)
  6. Bogdan Pejić (el. gitara)
  7. Ljubinko Lazić (kontrabas)

Carlos BuonoKarlos Buono (Carlos Buono), argentinski kompozitor, aranžer i bandoneonista svirao je i sarađivao s velikim brojem tango ansambala na taj način nastupajući s najvećim umetnicima iz “sveta” tanga.

Među tim muzičarima su: Roberto Goženeće (Goyeneche), Alfredo Gobi (Gobbi), Mariano Mores, Orasijo Salgan (Horacio Salgan), Osvaldo Tarantino, Osvaldo Berligijeri (Berlinghieri), Atiljo Stampone (Atilio Stampone), Adrijana Varela (Adriana Varela), Luis Kardei (Luis Cardei), Omar Moljo (Omar Mollo), Litto Nebbia, Liliana Barrios i mnogi drugi.

Nastupao je u Venecueli, Japanu, Brazilu, SAD, Španiji, Italiji, Portoriku, Boliviji, Kolumbiji, Čileu, Holandiji, Izraelu, Ekvadoru, Urugvaju, El Salvadoru, Nikaragvi, Peruu, Panami, Kanadi, Portugaliji, Meksiku, Turkmenistanu, Švedskoj, Danskoj, Nemačkoj i Belgiji.

Ostvario je mnoga diskografska izdanja od kojih su samo neka “De tangos, fueyes y cuerdas”, “Eternos Tangos”, “Cuando me visto de negro”, “Una noche en Buenos Aires”, “Tangos del Viejo Almacen”, “Sabor a tango”, “Los duendes del caño” i “Nuevo Tango Argentino” i to za mnoge izdavačke kuće među kojima su Warner Editorial i Emi Melograf (Južna Amerika), zatim Malopea iz Argentine, Viktor iz Japana i Abril iz Brazila.

Radio je muziku za filmove među kojima su ostvarenja Plata quemada (Sprženo Srebro), Un tal Funes (Izvesni Funes) i Evita.
Karlos Buono je muzički direktor Pijacola Tanga u Buenos Airesu, kao i muzički direktor spektakla Noć u Buenos Airesu.

Izvodi iz kritika:

“Muzika maestra Karlosa Buona je putovanje po urbanoj duši“ (Klarin Espektakulo).
“Muzika Karlosa Buona iskazuje široku lepezu osećanja. Kreće se od nežnosti i lirizma ka dramatičnoj silovitosti tanga. Čini se da doseže do zvezda svakom notom koja proizilazi iz njegovog bandeona”. (Aleksander Agrel, Sidsvenslan, Švedska).
“Karlos Buono stalno iznova potvrđuje svoju veštinu, uspevajući da u magičnoj alegoriji postane krilati bandoneonista koji zapisuje tajne grada. Buonov duboki i nežni izraz nam u zanosu dočarava svakodnevne patnje njegovih stanovnika”. (E. Balducio, deo kritike Buonovog CD izdanja O tangu, bandoneonima i žicama – De tangos, fueyes y cuerdas ).

Ansambl BeltangoAnsambl Beltango pokušava da slušaocu dočara raskoš i širinu tango kulture, pa se osim tradicionalnih tango numera (projekat Tango Tradicional), kao i kompozicija tango-nuevo, pravca čiji je začetnik Astora Piazzolle, (projekat Piazzollando), na repertoaru Beltanga nalaze i kompozicije savremenih domaćih i stranih autora, koji svoju inspiraciju nalaze u tangu (projekat Balkango), ne ustručavajući se, pri tom, da naprave “izlet” i u druge muzičke pravce.

Beltango je prvi i jedini tango orkestar s Balkana koji u svom sastavu neguje i zvuk autentičnog bandoneona, instrumenta koji je istorijski neraskidivo u vezi s tangom i čija jedinstvena boja zvuka stvara neponovljiv doživljaj istinskog uživanja u muzici. Ovaj sastav je do sada održao veliki broj koncerata u elitnim koncertnim prostorima Beograda kao što su “Sava Centar”, “Kolarčeva Zadužbina”, “Narodno Pozorište”, “Madlenianum”, “Bitef Teatar”, “Guarnerius”, “Paviljon Cvijete Zuzorić”, “Etnografski Muzej”, kao i u mnogim gradovima Srbije (Novi Sad, Niš, Smederevo, Aranđelovac, Kragujevac, Negotin, Pirot itd).

Beltango razvija i zapaženu svetsku karijeru. Nastupao je na velikom broju međunarodnih festivala (Santorini, Atina, Solun – Grčka; Berlin, Frankfurt – Nemačka; Treviso, Udine – Italija; Budimpešta, Pečuj – Mađarska; Ljubljana, Maribor – Slovenija; Stokholm, Halmstad, Vesteros – Švedska; Sofija – Bugarska; Ohrid – Makedonija ). Sastav neguje i značajnu umetničku saradnju s brojnim tango umetnicima iz Argentine, Urugvaja, Japana, Francuske, Italije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Slovenije.

Na poziv argentinskog ministarstva kulture, Beltango je učestvovao na najvećem tango festivalu „Buenos Aires World Tango Festival 2007“ i to kao jedini evropski tango orkestar.

Uz mnoštvo televizijskih nastupa i veliku medijsku pažnju koju je Beltango privukao, snimljena su i dva dokumentarna filma “Beogradski Zvuk” i “Bandoneon”.
Ostvario je trostuko CD izdanje pod nazivom “BELTANGO TRILOGIA”.
U saradnji s beogradskom Tango Asocijacijom, Beltango je svakog septembra domaćin manifestacije “Internacionalni Beogradski Tango Festival” .

Najdražu pohvalu Beltango je dobio od Daniela Piazzolle, sina velikog Astora Piazzolle:

„Ponosan sam što u svetu postoji grupa kao Beltango, koja svira muziku moga oca onako kako je treba svirati. Iskreno sam se iznenadio kad sam na mestu tako drugačijem od našeg video i čuo kako se muzika Astora Pjacole izvodi sa istim osećajem. Očigledno, muzika moga oca potpuno je univerzalna, a to i Beltango dokazuje svojim čudesnim interpretacijama”.

Napisano u kategoriji Najave dešavanja | Autor M. S. dana 15.2.2009 u 8:27h Ključne reči: l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše najave preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar