Obeležen šesti međunarodni dan Dunava u Pančevu

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Svetionici na ušću Tamiša u DunavCentralnom proslavom obeležavanja stogodišnjice postojanja Kula Svetilja, Pančevo se priključilo proslavi Dana Dunava koji ove godine slavi cela Srbija.

Pančevo, 01. jul 2009 – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode u partnerstvu sa Coca-Cola Sistemom (Coca-Cola Hellenic i Coca-Cola kompanija) i Sekretarijatom za privredu i ekonomski razvoj Pančeva, obeležili su u ovom gradu međunarodni Dan Dunava koji se širom Evrope slavi 29. juna. Akcijom proslave stogodišnjice Kula Svetilja na levoj obali Dunava, proslavljen je dan najlepše evropske reke pod motom, „Zajedničke vode – zajednička odgovornost“, a sa ciljem edukacije i ukazivanjem na važnost individualnog doprinosa u očuvanju najlepše evropske reke. Pored Beograda, Dan Dunava se ove godine proslavlja i širom Srbije brojnim manifestacijama koje su posvećene očuvanju dunavskog basena.

Proslava stogodišnjice znamenitih svetionika i Dana Dunava u Pančevu obeležena je centralnom manifestacijom obeležavanja jednog veka postojanja kula svetilja. Prateći program počeo je otvaranjem izložbe fotografija „Jubilej naših bisera Dunava” u Kulturnom centru u Pančevu, u prisustvu predstavnika Dunavske turističke komisije iz Beča i predstavnika 14 podunavskih i evropskih zemalja.

Dve kule svetilje tačno čitav vek stoje na 1.154. kilometru leve obale Dunava, na mestu na kom se Tamiš u njega uliva. Na celom potezu velike evropske reke, jedini svetionici u paru su upravo ovi na ušću Tamiša. Od kako su postavljeni 1909. godine, ovi svetionici i dalje stoje u svom originlanom obliku, a prošle godine su im delimično rekonstruisani postamenti, omalterisana je njihova unutrašnjost i popravljena vrata i stepenice, a Zavod za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu najavio da će izvršiti statičku ekspertizu metalne konstrukcije, kako bi se tačno utvrdilo kakve i kolike intervencije su neophodne u cilju njihove revitalizacije.

Kula svetilja na ušcu Tamiša u DunavŠesta po redu proslava Dana Dunava u Srbiji okupila je preko 100 partnera koji od juna do septembra, u više od deset gradova u Srbiji, slave dan najlepše evropske reke. Apatin, Pančevo, Smederevo, Novi Sad, Golubac, Kraljevo, Donji Milanovac, Negotin i Kladovo samo su neki od gradova koji su, pored Beograda, uzeli aktivno učešće u proslavi Dana Dunava, sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku o važnosti edukacije i pre svega individualnog pristupa u očuvanju i zaštiti Dunavskog ekosistema.

Gradovi će nizom aktivnosti namenjenih odraslima i deci, kao što su akcije čišćenja obala reke Dunav, radionicama i predavanjima, kulturno umetničkim sadržajem, sportskim aktivnostima za najmlađe, aktivnostima namenjenim osobama sa posebnim potrebama, organizacijom eko kampova, kao i predavanjima o reciklaži sa posebnim osvrtom na važnost vode, očuvanje vode i vode neophodne za budućnost opstanka i čistiju planetu, proslaviti ovaj važan međunarodni dan.

Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Dan Dunava je kampanja koja vremenom postaje sve obimnija, uz učešće sve većeg broja partnera, koji iz godine svojim aktivnostima doprinose da naš Dunav bude lepši i čistiji.

Napisano u kategoriji Gradske vesti | Autor M. S. dana 2.7.2009 u 6:16h Ključne reči: l l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar