Biti Pančevac sve više podseća na kaznu

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Gas maskaDa li je moguće da u 21 veku u gradu koji se nalazi na samo 17km od glavnog grada Srbije tri dana za redom gradjani bivaju zatvoreni u svojim kućama u strahu od hemijske opasnosti?! Odgovor je vrlo jednostavan. Moguće je, a u stvari je i gore od toga. Tri dana za redom, 05.02., 06.02. i 07.02.2007. sirene su objavljivale hemijsku opasnost u Pančevu. Ne možemo da se ne zapitamo kako se to opet dešava nakon silnih obećanja nadležnih da će nešto preduzeti. Logično zaključujemo da ništa nisu preduzeli i da makar smanjivanje zagadjenja nije ni na vidiku. Sve se večito svodi na prazne priče i lažna obećanja.

Ministar za ekologiju Miroslav Nikčević izjavljuje u “Beogradskoj hronici” kako ne treba “Dramatizovati”, da se on pita verovatno bi nam i zabranio da se žalimo. Takodje poštovani ministar kaže kako u najurbanijim delovima Pančeva koncentracija benzena nije povišena. Opštinski monitoring pokazuje da je danas kao i mnogih prethodnih dana Benzen bio čak i preko 150µg/m³ i to u centru, a ako to nije urbani deo grada koji onda jeste?! Takodje je izjavio da da koncentracija benzena nije propisana od strane EU, a to nije tačno.

Koncentracija Benzena je strogo propisana od strane EU:
“U naseljenim područjima u kojima je prekoračena propisana granična vrednost zbog postojećih izvora zagađivanja, to prekoračenje može iznositi najviše 5µg/m³ (100%) do 2015. godine s tim da se svakih 12 meseci počev od 2006. godine smanjuje najmanje za po 0,5 µg/m³”

Predsednik opštine Miković savetuje da za vreme opasnosti ne izlazimo bez preke potrebe iz kuća. Pitam se samo dok traje opasnost da li će neko drugi da ode na posao umesto nas i da zaradi za hleb itd. Ako se ovako nastavi preti nam opasnost da nam ovakva maska kao na slici sa strane postane svakodnevni rikvizit pri izlasku iz kuće. Pančevci zapitajmo se svi da li ćemo to da dozvolimo.

Pročitajte više o problemu zagadjenja na našem Blogu.

Napisano u kategoriji Gradske vesti | Autor M. S. dana 7.2.2007 u 7:07h

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar