Štrajk radnika Azotare

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Radnici Pančevačke Azotare, njih približno oko 250 okupili su se juče u krugu fabrike i održali jednočasovni štrajk upozorenja. Protest su organizovali Nezavisni, Samostalni i Sindikat smenskih radnika Azotare. Zaposleni nisu zadovoljni situacijom u fabrici jer se kako kažu ne poštuje kupoprodajni ugovor i time se dovodi u pitanje opstanak same Azotare, a ekološka situacija u gradu takodje nema svetlu budućnost. Oni tvrde da je Agencija za privatizaciju dozvolila novim vlasnicima da odustanu od izgradnje pogona Karbamid II. Konzorcijum litvanskog Arvija i beogradskog Univerzala koji su novi vlasnici Azotare trebali su da po kupoprodajnom ugovoru izgrade u Azotari novu fabriku Karbamid II koja je trebala da proizvodi veštačko djubrivo u tolikoj količini da zadovolji polovinu domaćeg tržišta.

Odustajanjem od izgradnje ove fabrike doveden je u pitanje opstanak Azotare. Kako kaže Ljubiša Nestorović predsednik Samostalnog sindikata, od toga će koristi da ima samo lobi koji uvozi djubrivo po jako niskoj ceni, a prodaje ga posle po cenama koje je formirala Azotara. “U državnoj upravi očigleno ima ljudi kojima je u inetersu da Azotara što manje radi,a da uvoznički lobi ostvaruje profit i da posle tim profitom kupuje fabrike”, dodao je Nestorović. Branislav Aradjan iz nezavisnog sindikata izneo je niz optužbi na račun vlasnika fabrike i države. On tvrdi da vlasnici ne obezbedjuju kontiunitet u proizvodnji i nove investicije na šta su dužni po ugovoru.

“Karbamid II je trebalo da obezbedi modernizaciju proizvodnje i ujedno i veću ekološku zaštitu, tako da su odustajanjem od njegove izgradnje država i vlasnici fabrike ugrozili ekološko stanje u Pančevu”, rekao je Aradjan i dodao: “Azotara trenutno ima povećanu emisiju ugljendioksida, a Karbamid koji bi ga preradio ne postoji. Tako je država, tj Agencija za privatizaciju dozvolila da se zagadjenje nastavi.” Takodje je izjavio je da od Mladjana Dinkića(Ministra za ekonomiju i ravnomeran regionalni razvoj) očekuje da sve ugovore o privatizaciji koji se ne poštuju proveri.

Sindikalni predstavnici zatražili su sastanak sa poslovodstvom Azotare koji je trebalo da bude održan danas. Pokušaće da na miran način reše probleme i zatražiće od Agencije za privatizaciju da proveri da li se poštuju sve stavke iz ugovora o privatizaciji.

Izvor vesti B92.

Napisano u kategoriji Vesti iz okoline | Autor M. S. dana 11.9.2007 u 4:49h

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar