Velika umetnička dela na Pančevačkom buvljaku

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Sava Sumanovic - LipovacaPolicija je nedavno, na buvljaku u našem gradu, pronašla falsifikate dela poznatih slikara Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Ignjata Joba i slično. Ova dela primetio je jedan od kolekcionara koji ih je i kupio po ceni od 12.000 evra i odmah nakon toga slučaj prijavio policiji. Spomenute slike, navodno potiču iz uništenog „Muzeja Zavnobiha” u Mrkonjić gradu.

U Odseku za krijumčarenje umetninama MUP-a Srbije navode da je na poleđini slika, na starom papiru pisalo njihovo poreklo. Otkriveno je da su prodavci mladog slikara koji je slikao falsifikate, plaćali dve hiljade dinara po slici. Nisu obratili pažnju na činjenicu da nazivi dela, koja potiču sa podneblja Bosne i Hercegovine, moraju biti napisana ijekavicom. Veštaci su utvrdili da su ove slike falsifikovane, pa su trgovci završili na sudu.

U našem krivičnom zakoniku ne postoji delo falsifikovanja, ali se ovi slučajevi smatraju prevarom. Što u ovom slučaju znači da se slika za koju se zna da je lažna prodaje kao prava. Interesantno je to što u zatvorima u našoj zemlji nema falsifikatora. Predviđene kazne predviđaju najmanje godinu dana zatvora ako se prevarom zaradi do 450.000dinara, dok za zaradu od 1.5 miliona dinara sledi i do deset godina.

Treba istaći i da Odsek za krijumčarenje umetničkim delima u Srbiji postoji tek od 2001. godine. Podaci o gubitku nacionalnih vrednosti nažalost, nisu poznati.

Izvor informacija Novosti.

I. P.

Napisano u kategoriji Hronika | Autor M. S. dana 4.10.2007 u 11:16h

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar