Petrohemija traži spas u NIS-u

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Petrohemija logoDirektor Pančevačke Petrohemije Šandor Ambruš izjavio je kako smatra da bi Naftna industrija Srbije i Petrohemija trebalo da se ujedine čvrstim ugovorom pre privatizacije. U 2006. godini ako se u obzir uzmu samo firme sa domaćim kapitalom, Petrohemija je sa izvozom vrednim 207 miliona evra ubedljivo najveći izvoznik u našoj zemlji. Za ovu godinu predvidja se da će izvoz dostići 250 miliona evra, ali ce fabrika ipak beležiti gubitke.

Petrohemija izvozi 80% svoje proizvodnje što gledano sa strane zvuči dobro, medjutim fabrika bi mnogo bolje poslovala kada bi više kupaca bilo iz naše zemlje, jer troškovi prevoza u inostranstvo znatno umanjuju zaradu. Dodatno otežava situaciju što domaće rafinerije Petrohemiji ne isporučuju dovoljne količine sirovog benzina, pa je ona primorana da ga uvozi po znatno višim cenama. Gubitke fabrike u 2007. godini koji su već izvesni, pokriće država i na taj način povećati svoj udeo u vlasništvu, koji trenutno iznosi 78%.

Prvi čovek Petrohemije, Šandor Ambruš, kaže da je Upravni odbor fabrike, još letos pred najavljenu privatizaciju NIS-a i Petrohemije, predložio da njihovo preduzeće udje u sastav Naftne industrije Srbije. Upravni odbor NIS-a je prihvatio inicijativu, medjutim još uvek se čeka mišljenje vlade. Za radnike Petrohemije ulazak u NIS bi bio dragocen zato što je to jedina opcija da dobiju svoj deo akcija firme. Trenutno na to nemaju pravo jer je država otplaćujući dug fabrike preuzela akcije.

“U slučaju da ne dodje do spajanja, dobro bi bilo da se obe firme privatizuju paralelno, a da se prethodno izmedju njih potpiše čvrst komercijalni ugovor koji bi se odnosio na medjusobnu razmenu sirovina. To bi obavezalo kupce i garantovalo opstanak obe firme. Dosadašnja iskustva nekih Evropskih država u ovakvim situacijama pokazuju da prethodno pomenuto rešenje dobro funkcioniše.” – rekao je direktor Petrohemije.

Bez obzira na sve probleme Petrohemija ima jasne planove za povećanje i modernizaciju proizvodnje. Planirano je da se naredne godine investira 12 miliona evra iz soptvenog fonda u prvu fazu rekonstrukcije pogona PEVG-a(polietilen visoke gustine), kao i 5 miliona evra u početak radova na modernizaciji i rekonstrukciji fabrike PENG-a(polietilen niske gustine).

Izvor informacila Politika.

Napisano u kategoriji Ekonomija | Autor M. S. dana 23.10.2007 u 4:08h

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar