Menadžment “Petrohemije” prihvatio saradnju na projektu „Tiromobil“

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Petrohemija PancevoMenadžment “Petrohemije” prihvatio je saradnju sa KBC Srbije i nemačkom Farmaceutskom kućom “Merck” na istraživačkom projektu koji se odnosi na ispitivanje funkcije štitne žlezde kod radnika hemijske industrije.

U našoj kompaniji pregledi koji se sastoje od ultrazvučnog pregleda štitne žlezde, opšteg pregleda i kontrole krvi, obavljaju se tokom cele nedelje (od 7 – 11. aprila). Ciljne grupe, radnici fabrike “Etilen”, Fabrike za obradu voda i Laboratorije, pregledani su u specijalnoj mobilnoj stanici zvanoj „Tiromobil“. Tokom prva dva dana u projektu je učestvovalo više od stotinu petrohemičara, isključivo na principu dobrovoljnosti. Cilj ovog istraživanja je utvrdjivanje zdravstvenog stanja štitne žlezde radnika hemijske industrije u odnosu na ispitivane grupe van takve industrije. U “Petrohemiji” je danas projekat predstavljen novinarima u celosti.

Prema rečima Šandora Ambruša, zamenika generalnog direktora „Petrohemije“ naša kompanija se u projekat uključila zato što je jedan od sastojaka njenih sirovina za određene proizvode i benzen. Kako je ova materija markirana i lokalnim monitoring sistemom kojim se utvrđuje i prati zagađenje u Pančevu, njen uticaj je zanimljiv ne samo za radnike „Petrohemije“, već i za ostale građane Pančeva. Stoga su, kao ciljne grupe, u odnosu na tehnološke procese, izdvojeni delovi fabrike gde se zaposleni u radnoj sredini najviše izlažu uticaju benzena. „Petrohemija“ kao odgovorni privredni činilac Republike Srbije, svesna svoje odgovornosti i obaveze iz sertifikovanog Sistema kvaliteta ekološkog standarda kvaliteta, čini sve da svoj uticaj na zagađenje svede na što manju meru u datim okolnostima, organizovano vodeći brigu o procesima proizvodnje, ali isto tako i pomagajući saznavanju u kojoj meri prisustvo benzena može uticati na zdravlje ljudi u radnoj sredini i šire. Čim smo čuli da postoji stručna i egzaktna metoda koja može da verifikuje uticaj benzena na zdravlje, odmah smo pristali da budemo učesnik“, naveo je Ambruš razloge ovakvog ispitivanja u „Petrohemiji“.

Slavica Mojsa, rukovodilac Sekcije tehnološke i zdravstvene zaštite istakla je da ovakvi projekti nisu strani „Petrohemiji“, s obzirom da Društvo redovne godišnje sistematske preglede zaposlenih proširuje uz pomoć eminentnih medicinskih ustanova koje se bave preventivom.

„Tiromobil“ je do sada obišao više od 30 zemalja, a prvi put je u Srbiji. Pančevo je, posle Novog Sada, drugi grad u kojem se projekat sprovodi, a do kraja meseca će uslediti posete Gornjem Milanovcu, Kruševcu i Pirotu. Cilj projekta je, po rečima Sanje Desančić, menadžera Farmaceutske kuće “Merck”, ispitivanje uticaja radnog okruženja na rad štitne žlezde, prvenstveno kod žena koje češće oboljevaju. Planirano je da pilot projektom bude obuhvaćena populacija od 800-1000 pacijenata. Prvi rezultati biće gotovi za oko mesec dana kada će moći da se vidi da li određeno područje i vrsta industrije predstavlja preduslov za pojavu češćih poremećaja štitaste žlezde. Objavljivanjem na konferenciji za novinare oni će biti dostupni javnosti.

“HIP-Petrohemija” a.d. Pančevo

Napisano u kategoriji Gradske vesti | Autor M. S. dana 11.4.2008 u 11:18h Ključne reči: l l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar