U Debeljači proizvodnja vozila na električni pogon

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Vozilo na elektricni pogonPočetkom aprila u Debeljači kraj Kovačice, pančevačko preduzeće "Globus auto" otvorilo je postrojenje za proizvodnju i sklapanje vozila na električni pogon. U novo izgradjenom pogonu montiraće se automobili na električni pogon, a delovi će biti nabavljani iz Kine. Stanko Kovačević, vlasnik preduzeća "Globus auto", kaže da će proizvodi biti namenjeni domaćem tržištu.

Ukupna vrednost ivesticija na projektu je 52 miliona dinara. Sredstva u iznosu od 24 miliona dinara obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i Izvršno veće Vojvodine. Dvadeset radnika je zaposleno, a plan je da ih iduće godine bude stotinu.

Poslovna saradnja je uspostavljena sa naučnim institutima iz Šangaja i Guangžua i sa pet Kineskih kompanija.

"Globus auto" je sklopio ugovor sa kineskim partnerima da u Srbiji počne montaža elektromobila. Delovi se uvoze iz Kine, a vozila se plasiraju na domaće tržište pod brendom "GA". Kada dobijemo neophodne ateste, bićemo u mogućnosti da izvozimo i u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma. Nakon sertifikacije po EU propisima, dobićemo mogućnost da izvozimo na tržište cele Evrope

- kaže direktor i vlasnik "Globus auta", Stanko Kovačević.

Planirano je da se do kraja godine u Debeljači proizvede oko 50 automobila i 500 skutera. Kako kažu u "Globus autu", radi se na razvoju sopstvenih modela, a jednog dana možda i sportskog vozila. U planu je takodje sklapanje i montaža elektro autobusa i mini&#45busa za gradski prevoz. Autobusi će razvijati maksimalnu brzinu od 85 km/h i u zavisnosti od snage baterija, radijus kretanja će im biti od 160 do 400 km.

Izvor informacija Biznis.

Napisano u kategoriji Ekonomija | Autor M. S. dana 16.4.2008 u 2:10h Ključne reči: l l l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

2 komentara na “U Debeljači proizvodnja vozila na električni pogon”

  1. tihomir kaže: 16.2.2009 u 2:49h

    samo да не претерују са ценом возила.маса купаца сада има плитак джеп.

  2. Danilo kaže: 5.4.2011 u 6:31h

    Izuzetno sam zadovoljan sto ce se u nasoj okolini proizvoditi automobili.Samo neznam zasto ta fabrika nije u Pancevu.To je jako velika greska jer strani investitori traze da se u mestu gde se nalazi proizvodjac nalazi auto put i pruga.A to svako pametan zana da je zbog transporta vozila.Drugo Pancevo je samo 12 km daleko od Beograda.Bila bi katastrofa da bude u Debeljaci.Totalni promasaj! Stalno pravimo greske za greskama.I kad dodju strani partneri avionom na Surcin trebace oko 100 km da stignu do Debeljace i oko 60 km do Panceva.A vreme je novac nemaju oni vremena da gube ceo dan na put.A i grad je veca perspektiva za takvu fabriku jer je i vece trziste.TREBATE MALO VISE DA ULAZETE TRUDA NA DIZAJNU.Automobili vam nisu lepi.Trebate da pratite evropske stilove.Kineski dizajn nece proci u evropi sigurno 100%.Ali gracki autobusi su vam vrh ili perfektni.Luksuzni autobus putnicki je nesto najlepse sto sam video do sada.I mnogi ce pasti na tu lepotu i unutrasnji dizajn.Tu imate ogromnu perspektivu 1000%.Krenite od sebe kada putujete nikad negledate marku autobusa nego njegov izgled unutrasnjost jer hocete za vreme puta da se osecate udobno i prijatno.Danas ljudi mnogo padaju na izgled.Evo vam primer Skoda do pre 6-7 godina znali smo za skodu da je obican auto i da i nema neki dizajn.Ali oni su izbacili jedan od najlepsih automobila u evropi pa i u svetu skodu super.To im je dalo ogromna krila i veliku odskocnu dasku. Zelim vam uspesan rad od srca jer vas uspeh je uspeh i za drzavu i za Pancevo. Zamerio sam vam na dizajn automobila i samo to ispravite i imate strasnu buducnost sve ce vremenom doci na svoje.Treba biti optimista.

Ostavite komentar