Afera “Agroživ” – uhapšeno dvadeset direktora

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Agroziv hapsenjeU akciji Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeno je juče 17 direktora privatnih, mešovitih i društvenih preduzeća. Svi oni se terete za umešanost u "aferu Agroživ".

Medju uhapšenima su Zoran Trifuljesko(61) iz Pančeva, bivši suvlasnik Agroživa, Rade Djurić(54) iz Beograda, suvlasnik kompanije „Agroživ” i Branko Varnješ(43) iz Jagodine, direktor "Agroživ Jagodina".

Oni se terete da su od decembra 2004. godine do januara 2008. zaključivali fiktivne ugovore o kupoprodaji udela izmedju povezanih firmi u okviru kompanije "Agroživ". Zaključivanjem ovih ugovora ostvarivana je velika nezakonita dobit. Dobit je nastajala kao razlika izmedju knjigovodstvene cene ugovora, koja se izvodi prema podacima Agencije za privredne registre, i krajnje prodajne cene.

Novac stečen na tako nezakonit način, unošen je na kraju godine u završne račune firme "Agroživ" za 2005., 2006. i 2008. godinu. Istraga policije je utvrdila da su uhapšeni sklapali navedene ugovore u nameri ostvarivanja nezakonite imovinske dobiti za vlasnika predzeća "Agroživ".

Pogledajte izveštaj televizije B92:

Osumnjičeni se još terete da su bez dozvole Agencije za privatizaciju, nezakonito privatizovali društvene firme, koje su zatim ulazile u sistem preduzeća "Agroživ", a nakon toga su imovinu tih preduzeća stavljali pod banakarske hipoteke. Zatim bi finansijske izveštaje sa lažno uvećanim iznosima, prikazivali poslovnim bankama, a one su im na osnovu tih neistinitih izveštaja odobravale kredite. Deo novca, dobijen od kredita banaka, u iznosu većem od 20.000 evra, nezakonito je prisvojio Miroslav Živanov, suvlasnik kompanije "Agroživ" i ostali osumnjičeni, navodi se u saopštenju policije.

U juečerašnjij akciji policije uhapšeni su sledeći osumnjičeni: Željko Buvača(46) iz Pančeva, direktor preduzeća "Finansije" Pančevo, Nenad Živanov(30) iz Pančeva, direktor preduzeća "Agroživ" Pančevo, Sretenka Ivanišević(52) iz Pančeva, direktor preduzeća "Agroplus" Pančevo i šef kabineta "Agroživa", Djura Uglješin(52) iz Pančeva, direktor preduzeća "Panživ" Pančevo, Slavko Miličević(66) iz Pančeva, bivši direktor preduzeća "Pobeda" Vladimirovac, Sava Lukić(59) iz Vladimirovca, direktor preduzeća "Pobeda" Vladimirovac i preduzeća "Farme" Alibunar, Steva Krstin(46) iz Samoša, direktor preduzeća "Panonija" Crepaja, Milan Simonović(48) iz Plandišta, bivši direktor preduzeća "Farme" Vladimirovac, Djurica Krstin(66) iz Kovačice, direktor preduzeća "Agroživ ratarstvo" Crepaja, Predrag Stanin(41) iz Samoša, direktor preduzeća "Vitamiks BSB agroindustrija", Dragan Lapčević(50) iz Banatskog Karlovca, direktor preduzeća "Peščara promet" Banatski Karlovac, Goran Mak(45) iz Jagodine, direktor preduzeća "Agroživ Kovin", Nenad Mošorinc(40) iz Samoša, direktor preduzeća "Unirea" Uzdin, Boško Petrović(49) iz Beograda, direktora preduzeća "Živina promet" Beograd.

U krivičnoj prijavi koju je podnela policija optuženo je dvadeset osoba. Miroslav Živanov, većinski vlasnik i predsednik kompanije "Agroživ", Zoran Prebiračević, generalni direktor "Agroživa" i Milan Antić, direktor preduzeća "Holding Juko" iz Žitišta, nalaze se u pritvoru još od 31. marta 2008. godine, kada je policija započela hapšenja povodom afere "Agroživ".

Oni su osumnjičeni za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i nezakonite radnje u procesu privatizacije više od 30 preduzeća širom Srbije. Procenjuje se da su tim nezakonitim radnjama ostvarili protivpravnu imovinsku korist veću od 4,5 milijardi dinara, a državu Srbiju oštetili za više od 18 miliona evra.

Iz policije kažu da se istraga povodom ove afere nastavlja.

Izvori informacija Politika i B92.

Napisano u kategoriji Hronika | Autor M. S. dana 25.4.2008 u 7:18h Ključne reči: l l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar