Agroživ u stečajnom postupku

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Agroziv stecajNakon hapšenja najužeg rukovodstva Agroživa i hapšenja ostalih umešanih rukovodilaca, 29.05.2008. u Trgovinskom sudu u Pančevu, objavljena je odluka o otvaranju stečajnog postupka kompanije Agroživ AD. Stečajni postupak je pokrenut po predlogu AIK banke iz Niša. Ova banka je prijavila potraživanje od Agroživa veće od milijardu dinara. Na predlog banke i uz saglasnost kompanije “Agroživ”, na mesto stečajnog upravnika postavljen je Stevan Moldovan iz Subotice.

Kompanija Agroživ je 48% u državnom, a 52% u privatnom vlasništvu. Za sada se još uvek ne zna da li će u Agroživu biti nastavljena proizvodnja i koliko iznose potraživanja ostalih poverilaca. Agroživ je do sada bio najveći proizvodjač pilećeg mesa u Srbiji. Kompanija zapošljava oko 2.500 radnika i ima veoma razgranatu maloprodajnu mrežu. Takodje Agroživ je jedan je od najvećih zemljoposednika u Banatu, sa više od 100.000 hektara obradive zemlje.

Ugrožen i najveći pogon u Žitištu

Poverenik Samostalnog sindikata u Žitištu, Duško Polovina, u kojem se nalazi najveći pogon “Agroživa”, u kome radi 1.000 radnika, istakao je da je sindikatu primarni cilj očuvanje radnih mesta radnika. Trećina zaposlenih u Žitištu radi u Agroživu, a pogon je i jedina veća industrija u opštini, dodao je Polovina. Radnici Agroživa u Žitištu već dva meseca ne primaju platu i to već prozrokuje ozbiljne socijalne probleme.

Iako je skoro sva imovina “Agroživa” pod hipotekama, nadamo se da ćemo uspeti da izbegnemo rasparčavanje, jer bi u tom slučaju svi radnici ostali bez posla. Jasno je kakva bi to katastrofa bila za Žitište

, rekao je Polovina.

Izvor informacija Novosti.

Napisano u kategoriji Ekonomija | Autor M. S. dana 4.6.2008 u 3:46h Ključne reči: l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar