Elektromobili iz Debeljače uskoro na ulicama

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

ElektromobilKao što smo već ranije pisali, pančevačko preduzeće “Globus auto”, otvorilo je početkom aprila u Debeljači kraj Kovačice pogon za proizvodnju i sklapanje vozila na električni pogon.

Stanko Kovačević, vlasnik "Globus auta", najavio je da će se elektrotaksi naći na ulicama Pančeva i Beograda već početkom 2009. godine. Po njegovim rečima, na taj način će se najbolje pokazati sve prednosti jeftine upotrebe elektromobila, a takodje će se osetiti razlika u zaštiti životne sredine jer automobili na električni pogon ne zagadjuju okolinu izduvnim gasovima i bukom.

Preduzeće "Globus auto" postiglo je dogvor sa partnerima iz Kine da se vozila sklapaju pod brendom domaće kompanije, zato proizvodi ovog preduzeća imaju tretman domaćeg proizvoda i ne podležu homologaciji. Do sada je prodato nekoliko elektromobila koji se koriste u turističke svrhe. Kupci su bili Ada Ciganlija, Crvenka i Zlatibor. Najavljeno je da će ovi elektromobili u skorijoj budućnosti ući u upotrebu na Fruškoj gori, Skobanji, Paliću i Vrnjačkoj banji. Pokrajina je kao donator odlučila da turstički elektro-vozić udje u upotrebu u Kovačici.

Iz "Globus auta" najavljuju promociju na oktobarskom sajmu automobila u Novom Sadu, predstaviće prvi srpski automobil na električni pogon, proizveden 90% u Srbiji. To vozilo je razvijeno u saradnji "Globus auta" i kragujevačke "Zastave". Drugi model na kome se radi je elektrotaksi. To će biti odličan test na kome će se videti u uslovima najsurovije eksploatacije koliko su elektrovozila kvalitetna i izdržljiva.

Elektromobili su veoma lagani, jer im je karoserija od aluminijuma, a većina ostalih delova se, umesto od lima, izradjuje od plastike. U elektromobile se ugradjuju somborski akumulatori, sa kojima bi ova lagana vozila trebalo da prelaze i do 100km. Nakon totalnog pražnjenja, struja za ponovno punjenje baterija košta oko 1,2 evra.

Napisano u kategoriji Vesti iz okoline | Autor M. S. dana 8.9.2008 u 8:46h Ključne reči: l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar