Antifašistički skup prošao mirno

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

AntifasizamU subotu 11. oktobra u Beogradu održan je antifašistički skup pod nazivom "Neće proći" u organizaciji "Antifašističke kampanje". Nekoliko stotina uglavnom mlađih ljudi članova antifašističkih udruženja okupilo se na platou ispred Filozoskog fakulteta oko 16 sati, nakon čega su se uputili prema Terazijama kako bi odali poštu žrtvama nacizma vešanim na tom mestu tokom Drugog svetskog rata.

Jednini incident koji se dogodio bio je kada je kolona antifašista prošla pored Trga republike na kojem nacionalističke grupe svakodnevno organizuju protest solidarnosti sa uhapšenim haškim optuženikom Radovanom Karadžićem. Brojne policijske snage sprečile su incidente, postavljajući kordon između ove dve grupe demonstranata. Sve se završilo na verbalnim napadima na antifašiste i policiju. Inače, na ulicama Beograda je tokom protesta bilo oko 2500 pripadnika policije i žandarmerije.

Organi reda i mira priveli su 34 osobe od kojih su 10 strani državljani, koje su sa sobom imale fašistička obeležja. Povodom ovih dešavanja oglasilo se i republičko javno tužilaštvo, koje najavljuje saradnju sa policijom u cilju razotkrivanja organizatora neonacističkih skupova.

Antifašističkim demonstrantima pridružile su se i brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života. Na skupu je bio predsednik SDU-a Žarko Korać i profesor Filološkog fakuletata Ljubiša Rajić koji su naglasili da je fašistička ideologija donela mnogo zla Srbiji i Beogradu, te da joj na ovom podneblju nikako nije mesto. Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće svojim prisustvom podržala je ideju antifašizma, dok je advokat Srđa Popović pohvalio napore države u zabranjivanju neonacističkog skupa.

Napisano u kategoriji Vesti iz zemlje i sveta | Autor B. Š. dana 14.10.2008 u 12:54h Ključne reči: l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar