Gnevni gradjani i (ne)odgovorni vladini činovnici

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Grupa ekološki savesnih građana okupila se 20. oktobra ispred Opštine kako bi dočekala državnog sekretara Miladina Avramova, predsednika tima za rešavanje ekoloških problema u Pančevu. Tom prilikom gnevni građani su se na oštar, ali uljudan način verbalno obračunali sa Vladinim službenikom, zbog toga što je nedavno na sastanku skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine izneo niz neistina.

Naime, državni sekretar već nedeljama pokušava da relativizuje problem emitovanja opasnih i zagađujućih materija iz fabrika južne industrijske zone, argumentujući da su kotlarnice i saobraćaj najveći zagađivači, kao i da Pančevo više nije crna, već siva zona na karti Evrope! Avramov je građanima još jednom naglasio da se : „o konstantno povišenim vrednostima opasnih i zagađujućih materija može govoriti samo u slučaju radne sredine” pri tome misleći samo na krugove tri fabrike u južnoj zoni na šta su okupljeni građani burno ragovali ukazujući sekretaru da opasne materije emitovane iz radne sredine stižu i do prozora njihovih domova.

Službenik Vlade probao je da brojkama argumentuje svoje stanovište o smanjenju zagađenja, objašnjavajući da je opštinski monitoring sistem, kao i Zavod za javno zdravlje potvrdio smanjenje količine emisije benzena u vazduh 2008. godine u odnosu na prosečne dnevne koncentracije ove kancerogene materije u 2006. godini.

Drugi predstavnik Vlade, ministar životne sredine i prostornog planiranja, Oliver Dulić odložio je početak sastanka u Opštini, kako bi sa okupljenima porazgovarao u obližnjem kafeu. Pančevci su ministru predali svoje zahteve i ukratko ponovili argumente koje su izneli sekretaru Avramovu.

Tom prilikom građani Pančeva upozorili su ministra na visoke koncentracije praškastih materija, i podsetili ga na izjavu direktora Rafinerije da NIS ima u planu da uloži 30 miliona evra u izgradnju postrojenja koje bi smanjilo emitovanje ovih čestica. Okupljeni su tražili da rad na aneksu ugovora koji se bude odnosio na ekologiju i modernizaciju Rafinerije bude javan, te da se Pančevcima omogući da iznesu svoje mišljenje.

Ministar Dulić, nakon što je saslušao građane izjasnio se da je tu jer želi da pomogne, te je zakazao ponovni sastanak sa njima za dve nedelje.

Pančevci traže smenu državnog sekretara Avramova

Građanska inicijativa „Eko Zona” sprovešće akciju prikupljanja potpisa građana za smenu državnog sekretara Miladina Avramova pod nazivom „ZA POČETAK STOP ZATAŠKAVANJU!” u ponedeljak, 27. i u utorak, 28. oktobra u vremenu od 10 do 16 sati na uglu Korzoa i Ulice vojvode Putnika (bivša JNA). Planira se da zahtev za smenu Avramova bude predat do kraja nedelje ministru životne sredine i prostornog planiranja Oliveru Duliću.

Napisano u kategoriji Gradske vesti | Autor B. Š. dana 27.10.2008 u 2:53h Ključne reči: l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar