Prezentacija Festivala kratke elektronske forme

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Festival Kratke Elektronske Forme - KEFPrezentacija Festivala kratke elektronske forme održana je juče u Centru za kultura Pančeva. Prezentaciju KEFa je vredelo posetiti, to je bio pravi događaj za sve one koje pre svega zanima animacija, mediji, dizajn i potpuna umetnička sloboda da svet oko sebe vide i predstave na sebi svojstven način.

Interesantno je videti kako autori daju odgovore na zadatu temu kroz kratku elektronsku formu u trajanju od svega 30 sekundi. Na prvi pogled deluje veoma kratko, ali je sasvim dovoljno da se ideja prikaže na pravi način i ne izgubi svoj smisao u vremenu. Radovi su uglavnom kritički orijentisani na svet koji nas okružuje, uglavnom na medije i njihov uticaj na sve nas, apsurdnost i porvršnost koja nam se servira preko malih ekrana. Neizostavni su bili i brendovi i njihov uticaj na nas, svet i događaje. Zanimljiva je raznolikost tehnika kojima su radovi realizovani: klasična animacija, stop motion animacija, home video, fotografija, jednominutni web sajt ( čitav sadržaj sajta je moguće pogledati za jedan jedini minut), screen saveri, baneri, audio zapisi…

Ideja je najvažnija i pokreće sve, tehnika realizacije je u drugom planu. Važno je da ono što vidimo nagoni na razmišljanje i deluje potpuno inspirativno na posmatrača bilo da se radi konceptualnom ili apstraktnom radu.

Većina autora su umetnici ili studenti umetnosti koji su se afirmisali nakon zapaženih i nagrađenih radova na sajmu KEFa od stane žirija ili publike. Zanimljivo je i to da najbolji radovi dolaze sa Grupe za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu i autori su uglavnom sa područja Vojvodine. Oni koji nisu bili propustili su mnogo, bila je krajnje neobavezna retrospektiva najboljih radova u proteklih osam godina u potpuno opuštenoj atmosferi, a opet toliko kavalitetna i to sve zahvaljujući Nebojši Milikiću koji je inicijator i koordinator KEFa.

Svi oni koji su kreativni i imaju ideju kako da naprave malo umetničko delo na temu ŠTEK-ko, šta, kako i gde čuva, mogu poslati svoje radove do 15. novembra. Izložbe radova će biti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 29. novembra do 1. Decembra 2008. Godine. Dobar podsticaj svim autorima su svakako nagrade koje se odnose na tehničku opremu po izboru, pa tako I nagrada iznosi 50.000 dinara, II nagrada 40.000 dinara , III nagrada 30.000 dinara i naravno postoji i nagrada publike. Više informacija na www.rex.b92.net/kef .

Festival Kratke Elektronske Forme - KEFFestival Kratke Elektronske Forme - KEF

Festival Kratke Elektronske Forme - KEFFestival Kratke Elektronske Forme - KEF

Napisano u kategoriji Najave dešavanja | Autor T. S. dana 4.11.2008 u 10:20h Ključne reči: l l l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše najave preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar