Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa sa vlasnikom "Azotare"

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Azotara Pancevo - logoPoništena privatizacija "Azotare"

Agencija za privatizaciju raskinula je 09.01.2009. kupoprodajni ugovor sa sa vlasnikom pančevačke Azotare. Kao glavni razlog za raskid ugovora iz Agencije za privatizaciju navode nezakonito raspolaganje imovinom preduzeća.

Vlasnik je prodao kompletan pogon preduzeća "Karbamid" za 32,5 miliona evra i na taj način postupio u suprotnosti sa odredbama ugovora o privatizaciji, stoga je Agencija za privatizaciju donela odluku da raskine ugovor.

Azotara već godinu dana ne radi, a radnicima zarade nisu isplaćivane mesecima. "Azotaru Pančevo", koja je nekada bila najveća fabrika veštačkog đubriva i amonijaka na Balkanu, kupio je 2006. konzorcijum tri kompanije: srpske "Univerzal holding" i dve litvanske kompanije – "Saniteks" i "Arvi", za 13 miliona evra. Umesto da fabriku unaprede i razviju, novi vlasnici su rasprodali sve što se prodati moglo, uključujući i kompletan pogon "Karbamid", a radnicima nisu isplaćivali plate.

U Sindikatu radnika "Nezavisnost" nadaju se da će država, tj. Agencija za privatizaciju i nadležna ministarstva doneti prave odluke i pronaći način da se proizvodnja ponovo pokrene i fabrika oživi.

Napisano u kategoriji Ekonomija | Autor M. S. dana 22.1.2009 u 10:23h Ključne reči: l l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar