"Petrohemija" stala!

Pošaljite email-om Pošaljite email-om Odštampajte Odštampajte

Petrohemija Pančevo - fabrika EtilenaNakon dugog odolevanja pred naletom krize, juče u 14h, pančevačka "Petrohemija" počela je sa zaustavljanjem proizvodnih postrojenja. Odluku o obustavi rada doneo je izvršni odbor direktora fabrike, a potvrdio ju je Upravni odbor. Planirano je da "kontrolisano" zaustavljanje traje najduže 30 dana.

Prema rečima Slobodan Adžića, direktora "Petrohemije", odluka o obustavi rada doneta je jer fabrika već duži period radi na tehnološkom minimumu, što proizvodi gubitke. Takođe još jedan od razloga obustave rada je nemogućnost nabavke osnovne sirovine za proizvodnju - sirovog benzina. Dugovanja prema NIS-u i ostalim poveriocima su velika, a Rusi ne daju benzin na revers, već traže plaćanje unapred.

Za vreme obustave rada radnici će biti poslati na odmore i prinudne odmore, objavili su iz uprave "Petrohemije". Planirano je da se za to vreme sprovedu mere Vlade Srbije o restrukturiranju, po kojima je predviđen odlazak 500 radnika uz otpremnine i smanjenje plata.

Poslovodstvo "Petrohemije" pokušaće da se u narednom periodu dogovori sa NIS-om i Lukoilom o isporuci sirovog benzina, ne bi li fabrika počela da radi profitabilno, a radnici se vratili na svoja radna mesta. "Petrohemija" duguje NIS-u i Lukoilu više od 100 miliona evra za sirovi benzin, ali će pokušati da sa njima postigne stratreški dogovor o isporuci sirovine.

Rukovodstvo "Petrohemije" će kao garanciju za buduće isporuke sirovog benzina ponuditi hipoteku na pogon energetike i fabriku za preradu otpadnih voda, zbog zainteresovanosti NIS-a za njih iz razloga tehnološke zavisnosti od istih.

Napisano u kategoriji Ekonomija | Autor M. S. dana 25.6.2009 u 10:04h Ključne reči: l l l

Pošaljite na: FacebookTwitterPratite naše vesti preko RSS-a

Srodne vesti

Ostavite komentar